dilluns, 19 de maig del 2025

Sobre el Pacte Quasi Nacional per la LOC

Del fullet amb què fa més de vint anys es va donar a conèixer la constitució de la Plataforma pels drets lingüístics i culturals dels usuaris de la Llengua de Signes Catalana LSC, ara!

Hi ha notícies que no sols ens fan retrocedir una pila d’anys sinó que poden arribar a produir alteracions a les secrecions gàstriques i neuroendocrines de persones mínimament sensibles. Com ara aquesta del digital VilaWeb:

Per què la llengua de signes catalana no forma part del Pacte Nacional per la Llengua?

    • La FESOCA denuncia que s’eliminés l’addenda del pacte just un dia abans d’aprovar-se, després de mesos de feina per a intentar d’arribar a un consens

(Text d’Alba Tebar Gutiérrez, 17-5-2025 - 21,40)

Hi llegeixo entre altres coses que: 

Segons que explica la Conselleria [de Política Lingüística] a VilaWeb, la LSC [llengua de signes catalana] és una llengua independent de la llengua catalana, i, en canvi, el pacte tenia l’objectiu principal de blindar el català. Tanmateix, com que és una altra llengua pròpia del país, van proposar d’incloure-la en forma d’addenda.

Si l’LSC és una «llengua pròpia del país» i per país la Conselleria entén Catalunya, hem de concloure que l’LSC és una llengua catalana, sigui minoritària o amb tants de parlants com la xinesa. Que és «independent de la llengua catalana»? Naturalment, de la mateixa manera que tota llengua és independent d’una altra, però... Aquí hi ha un malentès, propiciat per les expressions tradicionals «català» i «llengua catalana», que es resoldria tan sols traduint-les, si més no mentalment, per català oral i llengua oral catalana, o LOC. Aleshores tothom tindria clar que «blindar el català», vol dir en veritat ‘blindar la LOC’, i engegar l’LSC a rodar, vull dir a una addenda. Una addenda que en aquest cas la Conselleria s'ha vist forçada a ultimíssima hora a retirar del Pacte Quasi Nacional per la LOC.

Esclar que la raó era de pes: en concret, de pes mosca. Afirma que no va ser possible d’assolir un acord satisfactori entre FESOCA, Federació de Persones Sordes de Catalunya, i ACAPPS, Associació Catalana de Persones amb Sordesa –una entitat que centra les seves preocupacions en els sords que es comuniquen oralment–, sobre aquesta addenda, que es veu que deia tímidament que cal promoure l’LSC a Catalunya i que totes les persones amb sordesa la coneguin, no pas que se'ls exigeixi. 

David Prujà, coordinador tècnic d'ACAPPS, puntualitza que no és que hi estiguessin en contra, «sinó que tenien unes altres prioritats». Sens dubte: com les deu tenir l'Associació Ocellaire i Recreativa de l'Arboç de Mafumet a la qual, per cert, no em consta que convidés la Conselleria a consensuar res. I a què treu cap que donés a ACAPPS la possibilitat de bloquejar un text que fa referència a l’LSC? Va donar en contrapartida a FESOCA la d’impedir l’aprovació del Pacte Quasi Nacional per la LOC atès que té també unes altres prioritats? 

Usuaris de l’LSC: és inadmissible que un pas per insignificant que sigui cap a la consecució dels nostres drets lingüístics i culturals el puguin vetar uns senyors que se'ls passen per l'arc de triomf. Per costerut que sigui el camí que va obrir la Plataforma LSC, ara!, potser és hora de reprendre'l i continuar la lluita. Als despatxos i al carrer.

 

dimecres, 7 de maig del 2025

Un post pregat

L'autor a l'arena durant el terç de vares.-  Foto: Jordi Ferrerons

El passat dimarts 29 d’abril, tal com estava previst, vaig tenir l’honor de fer de sermoner a la Biblioteca Francesc Boix sobre la vita brevis del jove sindicalista i polític revolucionari Germinal Vidal, ignoro si amb gaire edificació dels presents, però sí comptant en tot moment amb la seva atenció i (espero que) el seu interès, que ja vaig expressar com apreciava i agraïa. La xerrada va concloure. I vaig girar full, o això em pensava.

Abans-d'ahir, un dels assistents a l’acte, que pel que es veu no és d’aquells a qui les repeticions exasperen, em va demanar amablement si puc recordar-li per escrit les pinzellades d’humor de l’època amb què vaig mirar de salpebrar una mica la meva exposició, no sense manifestar-me com l’havia sobtat que ho fes. Cap problema a complaure’l a continuació, però... sobtar?

Cert que l’humor mai no resta gravetat al drama o la tragèdia, però és capaç en canvi d’alleugerir ni que sigui uns moments la càrrega que imposa inevitablement l’infortuni a qui el pateix. (Em ve ara al cap la fórmula sorneguera de salutació entre confinats sense condemna als camps de concentració franquistes, sempre en espera de l’aval miraculós: “Avalat sia Déu”, i la resposta, “Avalat sia per sempre”). L'humor també pot ajudar a prendre perspectiva de les coses, bregar amb els propis fracassos, reduir l’estrès, dibuixar un somriure, mantenir l’esperança... No em sembla pas poc.

I em deixo de preàmbuls que és hora de complir.

Recordava jo aquest dia que el triomf de les candidatures republicanes a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, plantejades com un plebiscit sobre la monarquia, havia provocat l’ensorrada del règim, l’exili d’Alfons XIII, el Cametes, i l’entusiasme popular. I que, celebrades al juny les primeres eleccions legislatives, guanyades per una coalició de republicans i socialistes, al desembre s’aprovava la nova Constitució espanyola. I citava pel que fa al cas uns versos titulats “El nostre avantprojecte de Constitució”, publicats per El Be Negre de 7 de juliol sense esment d'autor (Josep M. de Sagarra), als quals afegeixo aquí com a torna l’estrofa precedent:

Títol I. De l'estructura nacional
Hi haurà, salvant els principis
d'esquerres, centres i dretes,
províncies i municipis
i cases de senyoretes.

Títol II. De la nacionalitat
Són espanyols: la «manola»,
els rectors i els magistrats,
els nats en terra espanyola
i els fills d'aquests desgraciats.

[...]

D'altra banda, en parlar dels Fets d’Octubre a casa nostra, vaig llegir –resumit– un imaginari decret del ministre de la Governació Rafael Salazar Alonso, del Partit Republicà Radical de Lerroux, publicat també per El Be Negre, de 3 d’octubre de 1934, que va resultar premonitori:

Yo, el Ilmo. y Excmo. Sr. Salazar (Don Alonso) [...] vengo en decretar lo siguiente:
Todo catalán que sea hallado con un arma en la mano será pasado por las armas.

Se considerará arma todo objeto metálico. [...]
Queda prohibido a los catalanes hacer la revolución. Todo aquel que la haga será igualmente pasado por las armas.
Queda prohibido a los catalanes hacer elecciones. El que las haga será pasado por las armas. Si las gana, será doblemente pasado por las armas. Si las pierde, una sola vez. [...]
Todo catalán que tenga padres catalanes será pasado por las armas.
Los padres que tengan hijos catalanes serán pasados por las armas.
Todo padre conocido de todo hijo catalán de mujer catalana, será pasado por las armas.
[...]
Y para mostrar el trato benévolo de que son objeto los catalanes por parte de la Madre Patria, se tolerará [...] una autonomía bien entendida.
Dado en Madrid [...].

Salut i tinta seca.

M’acaben de passar el vídeo de la xerrada completa i,
per si us interessa, aquí us en deixo l’enllaç:
https://www.youtube.com/watch?v=nBPvB0TTkZ8



divendres, 2 de maig del 2025

La solució definitiva al sexisme en la llengua

 


Com explicava la senyo, els substantius es divideixen quant a gènere gramatical en masculins (el got, el concurs...), i femenins (la calor, la taula...), amb la particularitat que hi ha una forma de masculí, l’anomenat masculí genèric, que se sol fer servir per designar grups d’éssers vius sense distingir-ne el sexe biològic. Així, en les expressions “L’origen de l’home” o “La vaga dels estudiants”, l’home designa tota l’espècie humana i els estudiants, un conjunt d’individus del sexe que siguin.

Doncs bé, hi ha terrícola a qui aquests fets gramaticals li fan perdre la son ja que hi veu una discriminació flagrant envers la meitat de la humanitat i, doncs, es veu obligat a escriure de manera inclusiva i no binària "El primer delegat/ada" o “Tots els venedors/ores” sense adonar-se de la incoherència d’un sistema que no obliga a escriure en aquests casos "El/la primer/a delegat/ada" o “Tots/totes els/les venedors/ores” ni tampoc d’un fet més transcendent: que el gènere gramatical no té res a veure amb el sexe.

En són la prova que el matí o el paraigua no puguin fecundar ni la boira o la paret ser fecundades; que el nadó no implica que es faci per força referència a un nen, ni la víctima, a una nena o una dona... i que malgrat que hi hagi animals i plantes que tenen un gènere únic i invariable, sigui masculí o femení, com ara el tauró o la palmera, no se’n segueix que tinguin també un sexe únic i invariable, ja que hi ha taurons femella i palmeres mascle. Però, esclar, això no és evident per a tothom.

En pro, doncs, de la desitjable eliminació del sexisme en la llengua i per evitar alhora els textos santament inclusius però també un pèl enfarfegats que ara s’estilen, anuncio que he trobat, modèstia a part, l’ou de Colom gramatical, la solució definitiva, que brindo gratuïtament a l'IEC. 

Es tracta ni més ni menys que de canviar el nom dels gèneres masculí i femení pel de raka i taka, respectivament: d’aquesta manera, fill, ganxet i pebre deixaran de ser masculins per esdevenir rakes, en tant que filla, autoritat i butaca seran takes; amb una forma raka extensiva, això sí, que podrà designar individus de sexe masculí o femení indistintament, com l’home i els estudiants en els exemples de més amunt. I aconseguit això, ja amb la consciència tranquil·la, podrem continuar escrivint com sempre.


dimarts, 22 d’abril del 2025

DÉUS D'ESTAR PER ROMA (21)

Principat. Dinastia dels Severs

L'usurpador Macrí (i son fill Diadumenianet)

 


Marc Ofeli Macrí, moro de Cesarea (actual Cherchell, a la costa d’Algèria), nat vers l’any 164, a qui tothom descriu com un bon gestor i un militar més que mediocre, havia estat un ciutadà més, vénen a dir les fonts, amb una orella perforada per lluir-hi una arracada i sense fortuna, sense títols, sense categoria, sense amistats, sense una carrera política ni militar que l’avalés. Potser no n’hi ha per tant: és cert que era el primer emperador que no procedia de la classe senatorial, però també ho és que havia estudiat lleis i format part de l’alta burocràcia estatal de Septimi Sever.

En qualsevol cas, és segur que el fet públic i notori que, un cop desaparegut Caracal·la, Macrí –com gairebé tothom– donés per acabada la dinastia dels Severs i pretengués fundar-ne una de nova, Júlia Domna no devia perdonar-ho, com tampoc ser contrariada en la pretensió, tot i assassinat son fill, de continuar sent escoltada en les decisions imperials. Tramaria ben aviat, doncs, una conxorxa de què havia de ser víctima el nou amo del món, però va ser descoberta, eliminats els còmplices i obligada a abandonar Antioquia de Síria, base d’operacions de l’exèrcit a la zona. Ara bé, en comptes de deixar la ciutat, Júlia es va recloure en el palau que hi tenia i, lluny del luxe i el protagonisme a què havia estat acostumada, i patint de càncer de mama, es va deixar morir d’inanició per amor... al poder.

Tornant a Macrí, cal dir que no se’n sap gaire res d’ell, ni tan sols si la seva esposa es deia Nònia Celsa, com s’afirma a la Historiae Augustae, fins que, regnant Septimi Sever, el totpoderós Plaucià, a qui tan mal final esperava (fet executar per Caracal·la), el nomenaria majordom. Més endavant, sembla que el 212, va esdevenir prefecte del pretori, responsabilitat que compartia amb Marc Oclatini Advent, que acabaria dirigint els serveis d’intel·ligència dels Castra Peregrina, un centre a Roma que, amb exploradors i militars encarregats d’altres funcions, hostatjava els espies que s’enviaven a territori enemic. Cinc anys després va passar el que va passar, fet arran del qual faria incinerar, vessant llàgrimes de cocodril, el cadàver de l’emperador fratricida i facturar-ne les cendres perquè s’enviessin a la capital i s’enterressin al mausoleu d’Adrià.

D’altra banda, un cop proclamat per l’exèrcit, no es va desplaçar a Roma (de fet, no tornaria a posar-hi els peus), sinó que va escriure al Senat demanant-li que ratifiqués la seva nova situació i els senadors de seguida el van admetre entre ells, van confirmar-li tots els honors imperials i concedir-li el títol de Pater Patriae, eufòrics com estaven els seus integrants no pas per nomenar-lo sinó per haver-se desempallegat del monstre.

D’entrada, Macrí va realitzar una purga, fent executar aquells de qui sospitava que podien amenaçar el seu nou estatus, purga que li alienaria les simpaties de molts dels membres de l’exèrcit i li reportaria l’odi dels qui havien estat lleials a Caracal·la; reemplaçant molts dels governadors provincials per individus de cognoms tan poc il·lustres com el seu –cosa que no va llimar precisament el menyspreu que sentien per ell els senadors i fent nomenaments que no tenien cap ni peus a ulls de gent tan assenyada com Cassi Dió: cas, per exemple, del Marc Oclatini Advent a qui m'he referit més amunt.

Aquest home havia servit al principi en les forces mercenàries, entre els espies i els exploradors, i després d’abandonar aquell destí s’havia convertit en correu i va ser-ne nomenat cap, havent aconseguit després una procuradoria; i ara l’emperador el va nomenar senador, col·lega de consolat i prefecte de la Ciutat [de Roma], encara que ja no s’hi podia veure per culpa de l’edat, ni llegir per falta d’educació, ni tractar res per falta d’experiència. La raó per a l’ascens d’Advent va ser allò que havia gosat dir als soldats després de la mort de Caracal·la: “L’Imperi em pertany, ja que sóc més gran que Macrí; però, com que sóc summament vell, l’hi cedeixo.” No obstant això, va semblar que feia broma quan va dir-ho, i que Macrí també havia d’estar fent broma en concedir la més alta dignitat del Senat a un home així, que ni tan sols podia mantenir una conversa respectable amb ningú al Senat quan va ser cònsol, i que el dia de les eleccions, per tant, va fingir estar malalt.

Com a colofó, s’hi pot afegir que quan a finals d’estiu Roma va patir incendis, el primer el del Colosseu (és a dir, l’Amfiteatre Flavi), que les flames arrasarien, i pluges torrencials que van causar el violent desbordament del Tíber, que arribaria a arrossegar persones, aquesta llumenera d’Advent, que ja havia pres possessió del càrrec de prefecte urbà, no es va guanyar la simpatia precisament dels ciutadans en mostrar-se incapaç de reparar els danys materials causats, i se’l va haver de reemplaçar.

En qualsevol cas, eren molts els fronts que el flamant emperador tenia oberts i no tots militars. Entre els darrers, cal esmentar les incursions dels armenis, revoltats i cada cop més envalentits, i sobretot la imperiosa necessitat de posar punt i final a la costosa campanya contra els parts atesa la situació de mira’m i no em toquis en què el seu predecessor havia deixat les arques de l’estat.

Caracal·la havia fet presoners, segurament com a ostatges, el príncep Tiridates, fill de Cosroes I d’Armènia, rei client de Roma, la seva mare i altres familiars, fet que havia provocat al país un merder important, però mort Cosroes aquell mateix 217, Macrí va decidir tornar-los tots a casa juntament amb unes saques d’or i una paga vitalícia al nou monarca, Tiridates II, amb la condició que no deixessin de respectar les fronteres de l’Imperi i hi hagués bon rotllo.

A l’estiu, un gran exèrcit part comandat per Artaban IV, oncle patern de Tiridates II, va buscar l’enfrontament amb els romans per venjar-se de l’anterior incursió traïdorenca de Caracal·la, que havia violat el tractat vigent entre els dos pobles. Infructuoses les negociacions encaminades a evitar el conflicte pel control de gran part de Mesopotàmia, ocupada aleshores pels parts, que oferien unes condicions inacceptables per a l’emperador, la gran topada es va produir a Nisibis, al sud-est de l’actual Turquia.

La matinada del primer dia, els romans, desplegats en la formació habitual, amb la seva infanteria al centre i la cavalleria i tropes lleugeres a les ales, va rebre de primer una pluja intensíssima de fletxes i a continuació un atac dels catafractes a cavall, fortament armats i protegits, i dels llancers a dromedari, l’acostament dels quals van dificultar escampant al seu davant gran nombre d’obriülls (murices ferrei), una petita arma formada per unes quantes pues de ferro, esmolades i disposades de manera que, en caure a terra, una pua sempre apuntava cap amunt. Per als atacants, que van prodigar les escomeses, ni aquella jornada ni la següent va reportar els resultats que n’esperaven, però es considera que al tercer dia van obtenir la victòria, tot i que a un preu molt alt. Les baixes de tots dos bàndols eren impressionants: la plana estava entapissada de morts i els dromedaris, en especial, havien caigut a carretades.

En aquest punt, Macrí va enviar una ambaixada a Artaban proposant-li la fi de les hostilitats mitjançant la bonica suma de 200 milions de sestercis i l’altre va acceptar. Però la pau a preu d’or exigia trobar fons en algun lloc i no se li va acudir cap més manera que finançar els pagaments reduint la esplèndida paga que Caracal·la havia concedit als legionaris i, pel que fa als pretorians, els la va fixar en les quantitats establertes al seu dia per Sever. No cal dir que això, sumat al que consideraven claudicació davant els parts, va canviar l’actitud de la soldadesca cap a ell, a qui van titllar de covard i aplicar epítets contundents.

Ell, per contra, que havia fixat la seva residència a Antioquia, tot cofoi o fent-ho veure, devia enviar aleshores al Senat la carta que li atribueix Herodià:

És del vostre coneixement el meu pla de vida de sempre i la inclinació del meu caràcter a la bondat. [...] Jo vaig ser des d’un principi amic de la paciència i la moderació. I ara en teniu una prova. Hem posat fi a la guerra contra els parts, una guerra molt greu per la qual tot l’imperi romà estava agitat. Ho hem aconseguit, d’una banda, combatent valerosament sense patir la més mínima derrota, i, d’altra, pactant amb un gran rei, que ens atacava amb un nombrós exèrcit, i fent un lleial amic d’un enemic difícil de sotmetre. Mentre jo tingui el poder, tothom viurà sense por i no hi haurà vessaments de sang; més que un govern personal serà el d’una aristocràcia. I que ningú em desdenyi, ni consideri un error de la fortuna el fet que jo, un membre de l’orde eqüestre, hagi assolit aquesta dignitat. Perquè de què serveix un noble bressol, si no l’acompanya una naturalesa íntegra i humanitària? [...].

I el Senat, molt lluny dels fets, votaria en honor seu sacrificis per la “victòria” i li concediria el títol de Pàrtic.

Aleshores, mentre les legions es posaven a buscar algun substitut a Macrí amb possibilitats, van recomençar les conxorxes contra seu. El relleu de Júlia Domna que, com ja he explicat, havia encapçalat la primera, el va prendre la seva germana gran, l’ambiciosa Júlia Mesa, que l’havia acompanyat quan l’altra va marxar d’Èmesa, la ciutat natal de totes dues (l’actual Homs siriana), per instal·lar-se a la capital de l’Imperi. I si fins aleshores s’havia mantingut a l’ombra de la germana petita, un cop finada aquesta, el fet que l’emperador, recelós del seu poder, en decretés la deportació a Èmesa, permetent-li –cosa rara– conservar la seva fortuna, amassada durant els anys passats a la cort, no va fer sinó ajudar-la a desenvolupar els seus plans amb més comoditat, tothora secundada pel seu conseller eunuc Gannis.

La matriarca dels Severs tenia en aquell moment 58 anys, era vídua i mare de dues filles, Júlia Soèmies i la més jove Júlia Mamea, amb les quals, arribada a Síria i sense perdre un minut, va conspirar per eliminar Macrí i introduir algú de la seva sang al tron («La famíiiilia...», que hauria dit Don Vito Corleone). Els únics candidats possibles eren els seus néts: Vari Avit Bassià, de tretze anys i més rar que la carn de gos, fill de Soèmies, ja vídua, i Alexandre Bassià, o Alexandre Sever, fill de Mamea i Gessi Marcià, cinc anys més petit que son cosí. Convé saber que a Avit, no serà fins a molts anys després de la seva mort, que el coneixerà la història com a Elagàbal, pel nom de la deïtat solar d’Èmesa, El-Gabal, que paradoxalment es venerava allà en forma de pedra cònica negra (betil) i a la qual ell servia, seguint la tradició familiar, com a summe sacerdot, sacrificant animals sobre l’altar i dansant com una dona, amb una diadema amb joies encastades i vestit de seda xinesa amb brodats d’or.

Les tres conspiradores es van decantar, per raó d’edat, per promocionar Elagàbal i, amb aquesta finalitat, estendrien el rumor que era fruit d’una unió entre Caracal·la i la seva cosina gran. Això, naturalment, deixava Soèmies com a adúltera però, a part que ni el seu difunt marit ni Caracal·la no protestarien, resultava imprescindible per al seu propòsit.

A la sortida del sol del 16 de maig, el comandant de la legió estacionada a Èmesa va declarar emperador Elagàbal, que amb prou feines hauria fet els catorze, raó per la qual, quan Macrí n’informés el Senat, que n’estava in albis, retreuria l’excessiva joventut del presumpte hereu de Caracal·la i el titllaria (encertadament) de boig. Però, de moment, la unitat de cavalleria que hi va enviar a posar ordre seria anihilada. L’incident el va dur a penedir-se de cop i volta de la seva política precedent i, ara sí, va fer un donatiu a les tropes abans de liderar un atac en tota regla sobre aquella ciutat que, dissortadament per a ell, va fracassar, i es va haver de retirar de nou a Antioquia.

Prop d’aquesta ciutat, el 8 de juny, enfrontaria amb els seus pretorians les tropes sollevades, molt superiors en nombre i comanades per Gannis, que no obstant això no tenia cap experiència en assumptes militars. La batalla campal es va iniciar amb avantatge dels primers, que van aconseguir trencar la línia enemiga, però capgiraria la situació no sols el fet que Júlia Mesa i Soèmies, àvia i mare respectivament d’Elagàbal, saltessin dels seus carros i, entre planys, llegissin la cartilla als que començaven a retirar-se, sinó que el Nen a cavall, pel·liculer, brandís l’espasa com a punt de carregar tot sol contra els de Macrí. Aquest, en veure que es renovava l’atac va perdre la calma i, amb un grup reduït de fidels, va sortir al galop cap al seu refugi antioquè tement una derrota.

Ara bé, un cop els seus van capitular al camp de batalla, ni tan sols amb la promesa de diners va poder evitar que les forces que custodiaven la ciutat es passessin a l’altre bàndol, de manera que va confiar el seu fill Diadumenià, de nou anys, a qui havia donat unilateralment els títols d’Imperator i Augustus i que s’havia reunit amb ell, a uns servents lleials perquè el portessin a la cort d’Artaban i el posessin sota la seva protecció, abans d’afaitar-se el cap i la barba i escapar cames ajudeu-me fent-se passar per un soldat.

Aconseguiria arribar a Cilícia i d’allà, en un carruatge del cursus publicus, el servei estatal de transports i comunicacions oficials, recorreria el llarg camí fins al port d’Eribolon, on, amb la idea d’anar a Roma perquè li fossin reconeguts els seus drets imperials, embarcaria en un vaixell de càrrega que el va dur a Calcedònia, l’actual Kadiköy, just a l’altra banda de Bizanci. En aquest altre port, necessitat de cash per continuar el viatge, va cometre la imprudència de demanar-lo a un procurador local que, apostant pel cavall guanyador, va donar l’ordre que se’l detingués i se’l portés, com si es tractés d’un esclau fugitiu, de tornada a Síria.

Arribat a Archelais, avui Aksaray (Capadòcia), el presoner es va assabentar que son fill havia estat capturat per uns desertors a Zeugma, mentre intentava creuar l’Eufrates, i executat. Poc després –juny del 218–, un centurió anomenat Marcià Taure es va unir al grup de Macrí i, complint ordres d’Elagàbal, el va decapitar.

dimarts, 1 d’abril del 2025

Una invitació

Ull viu, ciutadans!
El proper 2026 es complirà el norantè aniversari de la mort violenta a la plaça de la Universitat del jove sindicalista i polític revolucionari Germinal Vidal davant les tropes revoltades contra el govern de la República.
Per retre-li des d'ara un modest homenatge, em plau de convidar-vos a participar personalment en la xerrada que anuncia aquest cartell. No us la perdeu (però aneu amb compte: l'aforament de la sala és limitat).


 

dijous, 27 de març del 2025

DÉUS D'ESTAR PER ROMA (20)

Principat. Dinastia dels Severs

Caracal·la i Geta
 

Mort Septimi Sever, entrava en vigor un pacte anterior en virtut del qual havien de governar juntament Bassià, que passaria a la història amb el malnom de Caracal·la, que era com s’anomenava una capa amb caputxa d’origen gal (carcallus), més curta que la que ell feia servir sovint, que arribava als turmells, i son germà Geta, i coemperadors van ser proclamats per l’exèrcit. Però el primer, nat a Lió l’any 188, un jove baix i corpulent, deliberadament groller, rampellut i voluble, no estava disposat a compartir el tron i menys amb algú amb qui estava en desacord en tot o quasi tot.

Des de la fi de l’anterior regnat, l’activitat militar a Britànnia havia anat de baixa fins a consistir sols en alguna escaramussa. Convenia, doncs, fer alguna cosa per acabar-la d’una vegada, va pensar Caracal·la, i fer-se creditor al títol de Britànic: va pactar la pau i crear un protectorat al sud d’Escòcia que funcionés com a coixí. I tant els nou “protegits” –els ocupats– com els nadius de més al nord, s’hi van conformar donant amb això via lliure a la sortida del país del gruix de l’exèrcit romà i al replegament rere el mur d’Adrià de les tropes de vigilància i defensa que es quedaven.

A finals de desembre d’aquell mateix 211, a Roma, Caracal·la va convèncer Júlia Domna, l’exemperadriu vídua, que fes de mitjancera entre ell i son germà i els convidés al seu palau per reconciliar-se i deixar de patir per qui desposseiria primer l’altre del tron. Geta va tenir la idea poc brillant d’acceptar aquesta proposició i, quan hi va entrar tot sol, a un senyal del gran, de sang tan freda com una serp de cascavell, uns sicaris se li van llançar al damunt i el van apunyalar davant els ulls horroritzats de la mare de tots dos, als braços de la qual, amb vint-i-dos anys, va fer el darrer badall.

A continuació, l’assassí faria callar les murmuracions dels pretorians amb un donatiu sucós a cadascun d’ells i apujaria el salari dels soldats cosa d’un 50 per cent. Permetria a més que es deïfiqués el mort, i faria córrer la brama que Geta l’havia volgut escabetxar i que, gràcies a la inestimable protecció dels déus, l’espasa criminal de son germà havia girat enviant-lo a ell a l’altre barri, fet miraculós que el va dur a consagrar l’arma al déu grecoegipci Serapis, el seu favorit, de qui pretendria ser fill o germà.

Ara bé, la por a la venjança dels partidaris de Geta, que eren molts, el van decidir a fer liquidar Fadil·la, germana d’Ànnia Lucil·la i de Còmmode; també Plautila i la seva filla, exiliades com ja vam veure, de primer a Sicília i després a Lipari, una illeta al nord de l’altra, que van ser estrangulades i, posats a fer i sense un què diran, a degollar uns vint mil seguidors de son germà, parents, simpatitzants, coneguts i saludats, homes i dones indistintament. Al jurista Papinià, en canvi, que havia estat el seu preceptor i es negaria a justificar davant el Senat el fratricidi que havia comès, el va fer decapitar, però al seu davant. (Demostra que era home primmirat que en aquesta ocasió renyés el botxí per fer servir una destral en comptes d’una espasa, més noble i apropiada per executar-lo.)

Ni tot això, ni condemnar a mort quatre verges vestals que havien perdut la virginitat (una de les quals, Clòdia Laeta, violada per ell mateix), no li faria guanyar-se precisament l’estimació de la majoria dels ciutadans. I és de suposar que tampoc la de Júlia la filòsofa. Però ella, a qui no se li va permetre ni en privat vessar una llàgrima pel fill a qui havien tret les tripes, tenia una bona raó per resignar-s’hi i donar suport públic a la innocència de Caracal·la: continuar jugant un paper destacat en la cort i apuntant decisions sobre afers d’estat a l’oïda de l’emperador que quedava. Després d’aquests fets, segons Herodià o la Historiae Augustae, hauria contret matrimoni amb el fratricida:

Interessa saber de quina manera diuen que es va celebrar el matrimoni amb la seva mare Júlia. Diuen que un dia que aquesta bellíssima dona es va presentar gairebé nua del tot, fent veure que es tractava d’una distracció, Antoní [Caracal·la] li va dir: “Et voldria si fos lícit”, i ella li va replicar: “Si tu vols, és lícit. O per ventura no saps que ets emperador, i que tu dones les lleis i no les reps?”. En escoltar això, la seva passió desordenada es va veure impulsada a cometre el crim i va celebrar unes noces que ell més que ningú hauria d’haver prohibit, si hagués estat conscient que era ell a qui li competia legislar. [La] va prendre doncs, com a esposa [...] i va sumar al seu fratricidi un incest, ja que es va unir en matrimoni amb aquella el fill de la qual havia assassinat poc abans.

No deixa de ser curiós que més que pel fratricidi i la matança que el va seguir, Caracal·la sigui famós per haver estès d’un cop de ploma, l’11 de juliol del 212, la ciutadania romana a tots els homes lliures de l’Imperi, uns 30 milions de persones, excloent-ne tan sols els dediticii: els estrangers nascuts en llibertat que havien perdut els seus drets per formar part d’una ciutat rendida a Roma sense condicions i també els lliberts afranquits de la condició d’esclau havent estat castigats en el passat per algun delicte. Notem, però, que la ciutadania distava de fer iguals tots els cives i, així, entre els membres de l'anomenada aristocràcia senatorial i també, per sota d’ells, entre els cavallers, o equites –terratinents, comerciants i empresaris rics, banquers, integrants d'elits locals un cop naturalitzats...–, i els ciutadans romans “de peu”, nous o vells, continuaria havent notables diferències d’estatus. I és que no era aquesta la finalitat.

A part de la funció propagandística, al darrere de la promulgació de la Constitutio Antoniniana, que així s’anomenava l’edicte, hi havia la necessitat d’incrementar els ingressos de l’Imperi, que s’aconseguia augmentant el nombre de contribuents, fins aleshores limitat als habitants d’Itàlia i un selecte grup dels de províncies, si és que no se n’escapolien negant ser ciutadans, i apujant la tributació sobre l’afranquiment d’esclaus o les herències al 5 i al 10 per cent, respectivament. Més endavant, consumit el tresor de Sever en fastuosos banquets i en regals a joglars, a comediants i a gladiadors, amb el mateix objectiu i guiat per la màxima “diners, diners, que consells no atipen!”, o alguna altra de semblant, va fer fabricar i posar en circulació moneda de plata i or de baixa llei.

Poc temps després de la promulgació de l’edicte dels trons, sortiria de la capital, on la població no el tenia en gaire estima arran de les execucions massives, per no tornar-hi mai més. Abans, però, de partir a la seva primera destinació, el front germànic, deixaria al seu darrere un Consilium Principis, organisme compost per alts funcionaris i juristes destacats, al front del qual hi posaria sa mare Júlia i que de fet gestionaria els afers d’estat suplantant bona part de les funcions senatorials, que ja eren poca cosa més que les funcions dels socis del club més exclusiu i cosmopolita de Roma. Adoptaria, d’altra banda, el títol de Magnus Imperator, epítet el de Magnus que traslluïa la seva identificació amb Alexandre el Gran.

Durant aquesta i les següents campanyes, a l’encalç de la glòria militar, confraternitzaria amb els seus legionaris, ajudant-los en les tasques més modestes i deixaria de banda tot luxe arribant, segons algunes fonts, a moldre el propi blat i coure’l en forma de pa pla tal com feien ells, mentre el seu bust de metall treballat, que l’imaginifer passejava amunt i avall, no collia una palla del terra.

És cert que en les seves cartes al Senat s’atribuïa el lideratge de diverses campanyes victorioses contra les tribus germàniques dels cats i els alamans i és de notar, encara que això no ho escrivís, que algunes de les dones dels primers, fetes presoneres i veient-se posades a la venda, es van matar juntament amb els seus fills, fet que, acostumat a l’obediència cega dels seus súbdits, no el devia deixar de sorprendre. Però pel que fa a aquestes victòries, els rumors apuntaven que es devien més que res al fet de pagar esplèndidament amb or del bo la rendició dels seus adversaris. En qualsevol cas, se li ha de reconèixer que va aconseguir uns anys de calma a les fronteres del nord de l’Imperi.

D’allà va passar a la Dàcia, on els seus generals van vèncer els gots i els getes que havien atacat els invassors. Helvi Pèrtinax, fill de l’emperador del mateix cognomen, va gosar dir aleshores que Caracal·la es mereixia el títol de Gètic per una doble raó. El sentit de la broma era obvi: les raons eren dues perquè havia vençut els getes i perquè havia assassinat Geta. I prova que l’humor ja era perillós molt abans d’estar en el punt de mira de la justícia espanyola, més delicada que ungla d’ase, és que Pèrtinax júnior va pagar l’acudit amb la vida.

Travessaria aleshores Macedònia, la pàtria del seu ídol adorat, de qui es va enderiar a adoptar la indumentària i les armes, arribant a inclinar el cap com ell cap a l’espatlla esquerra (l’heroi havia patit, com és sabut, d’un empipador torticoli congènit). I per si la identificació no era encara total, va organitzar un cos d’exèrcit per l’estil de la falange, la formació d’infanteria amb què el macedoni havia conquerit l’imperi persa, equipant-la amb les armes que feien servir aquells guerrers segles enrere, i una divisió d’elefants.

Era la primavera del 214 quan va creuar l’Hel·lespont (els Dardanels) i desembarcar al nord-oest d’Anatòlia per plantar-se sense pèrdua de temps a Troia, o Ilium com també era coneguda la ciutat, on es va enardir amb la glòria d’Aquil·les. Li consagraria una estàtua, organitzaria desfilades militars entorn de la suposada tomba del mític guerrer i li oferiria sacrificis. I per tal de plorar a llàgrima viva, com narra en vers la Ilíada que ho va fer Aquil·les, la mort del seu amic i amant Pàtrocle (o, segons uns altres, com Alexandre la d’Hefestió), va enverinar el seu favorit Fest, un llibert, i va celebrar en obsequi seu uns solemníssims funerals.

La tardor del 215, havent passat a Egipte, un selecte pomell de prohoms locals li va donar la benvinguda a l’entrada d’Alexandria, ciutat a l’interior de la qual, explica Herodià, l’esperaven arreu «instruments musicals de tota mena [...], núvols de perfum i encens [que] proporcionaven una olor agradable als carrers, i es va honorar l'emperador amb processons de torxes i pluges de flors». Però ben aviat rebria també les crítiques d’uns quants estudiosos per tallar la subvenció estatal a la institució de la qual rebien la paga, el Museion de la ciutat, fundat el segle III aC, que incloïa la prestigiosa Biblioteca, i de totes bandes, burles per tema tan pelut com l’assassinat de Geta “en defensa pròpia”. No cal dir que a Caracal·la res d’això li va fer gaire gràcia, de manera que va convidar els notables locals –els mateixos si fa no fa que l’havien sortit a rebre feia quatre dies– a un esplèndid banquet, al terme del qual els faria passar a degolla.

I per acabar-ho d’adobar, afirma Cassi Dió que

havent disposat tot el seu exèrcit, va entrar a la ciutat després de notificar a tots els habitants que s’estiguessin tancats a casa i va ocupar els carrers i els terrats. I, passant per alt els detalls de les calamitats que van esdevenir després a la infortunada ciutat, direm que hi va massacrar tantes persones que ni tan sols va gosar explicar res sobre el seu nombre, sinó que va escriure al Senat que no era d’interès quants o qui eren els morts, ja que tots ells havien merescut patir aquella sort. Dels béns que hi havia a la ciutat, una part va ser saquejada i una altra part destruïda.

L’estiu del 216, mentre Caracal·la es dirigia a Pàrtia, que vivia un greu conflicte intern (situació, per tant, que pintava bé per a Roma), a la metròpoli s’inauguraven al turó de l’Aventí les colossals termes Antoninianes, com se les va anomenar, que havia ordenat construir abans d’abandonar la ciutat i que es consideren un dels pocs mèrits del seu regnat. I és que no es tractava sols de l’edifici principal, un quadrilàter envoltat per majestuosos pòrtics coberts i un extens jardí, amb les seves sales amb les piscines de rigor per a banys freds –aquesta descoberta i circumdada per una galeria en alt per als espectadors–, tebis i calents, més el sudatorium, vestuaris i sales de massatges i d’oli i per fer exercici. I el seu soterrani amb els forns de llenya per escalfar l’aigua i les instal·lacions per distribuir-la i evacuar-la, magatzems, cambres de servei i un santuari dedicat a Mitra que, com tots, recreava la gruta on va néixer el déu un 25 de desembre. Entre el cos central de fàbrica i el recinte exterior hi havia un estadi, acadèmies, petites exedres per a esbargiment de filòsofs i poetes i dues biblioteques. Un vertader complex de lleure.

En ruta cap a la Pàrtia, va establir el quarter d’hivern a Nicomèdia (prop de l’actual Esmirna), on s’entrenaria la falange i on, fan incondicional de mags i prestidigitadors, honoraria Apol·loni de Tiana, el mag i miracler famós de qui vaig parlar a Vespasià, erigint-li un santuari. L’any següent, a la frontera amb Pàrtia, va descobrir que la situació no era tan favorable a Roma com ho havia estat, acabada pràcticament la guerra civil que havia enfrontat el rei Vologès VI amb son germà petit Artaban V, qui dominava ja una bona part del territori. Aleshores, Caracal·la va optar per demanar en matrimoni una de les filles d’Artaban, que s’hi va negar preveient que, amb la mà de la filla, aquell paio se li emportaria el regne.

No cal dir que la negativa el va sulfurar i ben aviat s’endinsaria amb les seves tropes en territori enemic ocupant Arbela a l’assalt i devastant la província d’Adiabene, on faria executar tots els nobles que van ser fets presoners –no pas Artaban, escàpol–, sense que gosés barrar-li el pas cap exèrcit enemic, i com que no venia d’un pam va devastar també el regne vassall dels parts, Atropatene (actual Azerbaidjan, l’independent i l’iranià). “Victòries” aquestes per les quals el Senat li va afegir als sobrenoms honorífics de Britànic, Germànic i Gètic, el de Pàrtic, i li va concedir els honors del triomf.

El 8 d’abril del 217, l’emperador havia sortit d’Edessa, escortat per pretorians que comandava el prefecte Marc Opel·li Macrí, que gaudia de la seva confiança, de camí a Carres (avui Harran, al sud-est de Turquia), una estratègica ciutat on volia conèixer el santuari del déu lunar Sin. Però havia començat a córrer la brama –a partir, segons la tradició, de la predicció d’un endeví–, que Macrí ambicionava el tron i ell, comprenent que això posava en perill la pròpia vida, va comprar Juli Marcial, un oficial dels pretorians, ressentit perquè no se l’havia ascendit a centurió, perquè segués la vida de Caracal·la, cosa que va fer mentre aquest es disposava a canviar l’aigua de les imperials olives. Els horroritzats companys de Marcial, llavors, no van dubtar a deixar-lo sec.

Tres dies després, de tornada a Edessa, l’exèrcit aclamava Macrí.