dijous, 10 de novembre del 2022

Incidència a Les lletres i la vida

Himmler a Barcelona el 23/10/1940, presidint una desfilada

 

Ep, lector! Com va això?

Sàpigues que he decidit posar punt final en aquest blog, no sense un punt de melangia, als “Romans de soca-rel” i donar pas a la publicació d’una nova sèrie de posts –calculo que quatre– que titularé “Hermann Hamfler, un gestapo als llimbs”, posts als qual confio que atorgaràs la bona acollida de costum.

N.B. El primer lliurament, que com de costum anunciaré a Feisbuc, el preveig per d’avui en quinze dies si fa no fa. Després, Déu dirà.

SINOPSI:

Hermann Gottlieb Hamfler, àlies Heller, va ser un agent de la Gestapo a Espanya. A partir de setembre de 1937, enquadrat en la Legió Còndor, hi exerceix d’“oficial de defensa”. Els anys de la Segona Guerra Mundial, amb carnets del partit nazi i les SS a la cartera, treballa d’agregat de policia al Consolat general d’Alemanya a Barcelona fins que, acabada la conflagració a Europa i reclamat pels aliats, que l’inclouen en una llista d’alemanys indesitjables proposats per a la repatriació, se’l porta com a detingut al seu país, on serà interrogat, jutjat en el marc de l’anomenada “desnazificació” i condemnat a tres mesos de presó per un tribunal civil, poc més que si s’hagués tractat d’un simple mitläufer, un simpatitzant passiu del règim nazi.

El seu advocat defensor recorre aleshores aquesta resolució per tal que se’n declari la innocència, adduint una apreciació errònia pel tribunal del grau de compromís del seu client amb les organitzacions criminals de què va formar part. Però la vista per a la revisió del cas, en absència seva, s’acaba suspenent provisionalment per sempre. Hamfler, que ha marxat il·legalment d’Alemanya, torna a ser a Barcelona i, com si no tingués passat, hi continuarà residint i gaudint presumiblement, com tots els seus col·legues, del favor i les simpaties oficials fins al dia de la seva mort.

SOBRE LES FONTS:

A manca de col·laboració dels familiars de Hamfler/Heller, quatre són les fonts principals de què m’he servit i que m’han permès recompondre’n bona part de la trajectòria vital:

  • Bundesarchiv o Arxius Federals d’Alemanya, Koblenz, Fons Z 42-IV/4631/Spruchgerichte in der Britischen Besatzungszone (pel que fa al seu internament a Alemanya, declaracions personals i documents judicials del període).

  • CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, Fons F-DH. 3 (2), 5 / Intervenció estrangera: Dossier de l’aviador Hermann Hamfler (Wehrpass literalment ‘registre del servei’– i dades genealògiques).

  • Arxiu Històric de Girona, Fons: Govern civil de Girona. Expedients de frontera i d’investigació. Codi de ref.ª: AHG170-478-T2-10 (Hamfler, Hermann): https://tuit.cat/JSCbp (internament a Caldes de Malavella).

  • Meyer, Eliah, The factual list of nazis protected by Spain [a partir principalment de documents desclassificats del NARA (National Archives and Records Administration) estatunidenc i The National Archives, del Regne Unit]. Publicat a Internet el 25-2-2014: https://tuit.cat/7eX6h (cronologia bàsica del seu període de funcionari policial).

Naturalment, he fet ús també de llibres i de premsa que, en cas de citacions textuals, referencio en notes intercalades en el text principal.

Apa siau!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada