diumenge, 16 d’abril del 2023

Ara que ve Sant Jordi

 

Il·lustració de Cristina Mayench

 

La llegenda

L’origen de la llegenda de Sant Jordi ens duu a les remotes terres turques de la Capadòcia, a començament del segle IV dC, on sembla que el personatge real, un militar romà convertit al cristianisme, hauria mort com a màrtir. Ara bé, la figura d’aquest sant se superposaria a la del cavaller imaginari de la Legenda aurea (ca. 1260) que descriu el dominic Iacopo da Varazze, que s’enfronta amb un drac ferotge i deslliura la filla del rei de ser engolida per la bèstia.
Segons la posterior tradició catalana “augmentada”, el monstre, capaç de caminar, volar i nedar, on feia estralls era en els ramats i la població mateixa dels voltants de la vila de Montblanc, a la Conca de Barberà (Tarragona). Atemorits, els vilatans van pensar que si la bèstia podia devorar una persona cada dia per satisfer la seva fam, deixaria la resta en pau. I la pensada va donar bon resultat. Un macabre sorteig decidia qui hauria de ser la víctima fins al dia que va ser la filla del rei la qui va veure, amb horror, que li tocava el torn a ella.
En el clímax del drama, quan la donzella, ja fora muralla, s’encamina resignadament al cau de la fera, apareix un jove cavaller –Sant Jordi– amb una armadura lluent, armat i muntant un cavall blanc. Llavors els sorprèn el monstre, però el cavaller el travessa amb la llança i amb això salva la princesa. Una llegenda més tardana precisaria que, de la sang de la fera, va brotar una rosa. Pel que fa a l’heroi –que rebutja casar-se amb la princesa, segurament per no córrer més riscos–, desapareix com havia aparegut.


La Diada
La Diada de Sant Jordi, patró de Catalunya (i d’Anglaterra, Grècia, Rússia…), i dia dels enamorats, se celebra des del segle XV el 23 d’abril, sense que actualment sigui festivitat laboral ni escolar: “La diada de Sant Jordi és diada assenyalada, / per les flors que hi ha al mercat / i l’olor que en fan els aires / i les veus que van pel vent: / Sant Jordi mata l’aranya...” (Maragall).
Tradicional costum galant que s’havia anat perdent, el fet de regalar roses en aquesta data, quan la floració dels rosers es troba en la seva màxima esplendor, es va restablir el 1914, i com que el 23 d’abril també s’escau l’aniversari de la mort de Miguel de Cervantes i de William Shakespeare, el 1930 es va instituir el Dia del Llibre per enaltir el valor de la cultura. Des d’aleshores, doncs, les parelles catalanes es regalen un llibre i una rosa (tot i que al meu humil parer –i els floristes em perdonin– el que és realment indispensable és el llibre).

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada